Elindult a társadalmi egyeztetés: a lakosság dönthet a Mecsek jövőbeni fejlesztéseiről

Pécs, 2022. szeptember 27.

Pompás látvány, népszerű turisztikai célpont, kiemelkedő természeti érték a Mecsekoldal, amelynek további fejlesztését tervezi a pécsi önkormányzat a 2021-27-es uniós pályázati ciklus keretében. Libegő, tematikus szabadidős park, ökoiskola, turisztikai szálláshelyek, rekreációs központ: csak néhány a lehetséges fejlesztési irányok közül, amelyeket mostantól mindenki véleményezhet szavazatával a megujulomecsekoldal.hu oldalon.

Zöld és hosszú távú célok

A pécsi városvezetés számára nagyon fontos, hogy a városképet évtizedekre meghatározó fejlesztéseket a lehető legszélesebb társadalmi egyetértés övezze, és hogy a lakosság még a végleges döntések előtt rendelkezzen a szükséges információkkal. Pécs mindent megtesz, hogy az Európai Unió által a 2021-2027-es tervezési ciklusban biztosított forrásokból minél többet elnyerjen a céljai megvalósítására. Ebben nagy előrelépést jelentett az a döntés, amelynek értelmében Pécs bekerült a 100 európai város közé, amelyek közvetlen forrásokhoz jutnak a klímasemleges és intelligens város programjuk megvalósításához.

A 2020-ban kitört koronavírus járvány miatt felértékelődtek a természeti értékek, népszerűbbé vált a természetjárás. Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldalprojektet azért indította el Pécs városa, hogy a területre irányuló turizmust még jobban ösztönözze a lehető legkisebb természeti beavatkozással. A tervezett fejlesztési akcióterületeket és a hozzájuk kapcsolódó lehetséges tematikus irányokat és funkciókat a szakértők meghatározták, a végleges döntéseket azonban a városvezetés a pécsiek megkérdezésével, a többség akaratával összhangban szeretné meghozni.

Miről dönthetnek a pécsiek?

A város egy ún. „mecseki élményláncot” hozna létre, amelyen egymást erősítve, egy tengelyre fűzve kínálna színvonalas kikapcsolódási, sportolási lehetőséget a már jól ismert területeken.

Forrás: canva.com

A Mandulás Park és Kemping esetében számos fejlesztési irány képzelhető el: éppúgy lehetséges a kemping újranyitása, a gyerektáborok szervezése, miként túraközpont és erdei iskola is működhetne a helyszínen, amely szolgálhatna az erdei kerékpáros turizmus egyik kiinduló- vagy szervizpontjaként is. A Mandulásba a jövőben akár a mecseki kisvasúttal (a jelenlegi vonal meghosszabbításaként) vagy a Mecsekoldalba tervezett libegővel is ellátogathatnánk, a pécsiek kijelölhetik most az irányokat.

Új funkciókat kapna a Dömörkapu és a Vidámpark területe is. Az egykori élményközpont területén családbarát kirándulóhelyen sétálhatnának a látogatók, emellett éppúgy kitűnően szolgálhatná a sportolók igényeit is (futópálya, pingpongasztal, sportpályák stb.). Ugyanott a helyi termékekre specializált vendéglátás vagy bérelhető és közösségi alkotóházak megteremtése is elképzelhető fejlesztési cél lehetne.

A Misina és a TV torony környékén a lakosság már korábban véleményt nyilváníthatott a hasznosításról egy ötletbörze keretében. Az „Aktív Misina” koncepcióterv keretében olyan mozgás- és túraközpont valósulhat meg a Misina-tetőn, amely a természetjárók és a sportolni vágyók minden igényét kielégíti. Az aktív turizmusra építve lehetőség nyílna sport- és túraközpont létrehozására, hangulatos vendéglátóegységek (étterem, kávézó) vagy lombkoronasétány kialakítására. A városlakók most a Misinán túli további területek fejlesztési irányairól dönthetnek.

Szintén megújulhat Pécs egyik legnépszerűbb fotós és turista helyszíne, Makrisz Agamemnon Niké-szobrának (1975) környéke, ahol selfie-pont vagy játszótér is létesülhetne, vendéglátóhelyekkel, több parkolóval és a szükséges illemhelyek kialakításával. Egy másik fejlesztési irányt jelent a szobor alatti terület parkrendezése (padok, asztalok, szemetesek), rekreációs célú átalakítása.  

A lakosság véleményezhet egy régóta létező tervet, miszerint libegővel közlekedhetnénk a Niké-szobor és a TV torony között. A szakvélemények alátámasztják a beruházás tervét, annak megvalósíthatóságához azonban több mint 40 hatósági engedély és hozzájárulás szükséges, nem beszélve a kivitelezéshez szükséges források előteremtéséről.

Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal projekt a Mecseki kerékpárutak fejlesztését is kitűzte célul. A Budai vám és a Remeterét közötti tematikus kerékpárút ökoturisztikai igények kiszolgálására is alkalmas lenne. A bringások számára Pécs egykori bányaterületein, majd a Közép- és Nyugat-Mecsek erdőin keresztül haladva a város kevéssé ismert részeinek (újra)felfedezésén túl természetközeli kikapcsolódásra, rekreációra egyaránt lehetőség nyílna.

Szintén a zöldcélokat szolgálja a Remeterét és a Sós-hegyi kilátó közösségi célú használatának erősítése. A Sós-hegyi kilátó tavalyi felújítása után a további területek zöldterületeinek rendbetétele, funkcionális fejlesztése is megvalósulhat. Ennek során bővülne a parkolóhelyek száma és megtörténne a kirándulóhely teljes fejlesztése (pl. pagoda, játszótér).

Önnek is számít, hogy mi lesz a Mecsekoldal sorsa? Most tehet érte!

Most minden pécsi, a város és a térség jövőjéért tenni akaró embernek módja van befolyásolni a végleges döntést. Bár a tervezési folyamat elindult, a városvezetésnek minden vélemény számít. Ez a biztosíték arra, hogy – az adott forrásokhoz és szakmai lehetőségekhez mérten – olyan fejlesztések valósulhassanak meg, amelyeket a többség támogat. A felhívás kiírói arra kérnek mindenkit, hogy a felhívás hírét minél több helyre juttassák el (pl. közösségi oldalon).

A kérdőív kitöltői pedig részt vehetnek egy nyereményjátékban is, ahol értékes pécsi ajándékokat sorsolnak ki.

Nyeremények:

A kérdőívet november 27-ig lehet kitölteni a ITT.

Weboldalunkon Flóra, a Mecseki Chatrobot is segít az eligazodásban! A mesterséges intelligencia által folyamatosan tanuló robot a projekttel kapcsolatban tud választ adni a legfontosabb kérdésekre. Érdemes megismerkedni vele.

Segítse munkánkat, ossza meg ismerőseivel a kérdőívet és a nyereményjátékot, hogy minél többen értesüljenek projektünkről. Látogasson el Facebook oldalunkra is és legyen közösségünk tagja:  www.facebook.com/megujulomecsekoldal