akcióterületek

Remeterét és a Sós-hegyi kilátó területének fejlesztése

Az önkormányzat célja, hogy bizonyos kiemelt Mecsek-oldali területek célzott és kiemelt fejlesztésével ún. „élményláncot” hozzon létre. Ennek nyugati végén található a Remeterét–Sós-hegy határolta terület, amely az elmúlt években nagyon népszerű turisztikai célpont lett. A Sós-hegyi kilátót a BIOKOM NKft. a Pintér János Parkmegújítási program keretében újította fel a tavalyi évben: megújult a tetőszerkezet, az épület felső faszerkezete és villámvédelemmel is ellátták az építményt. A kilátó előtti területet szintén megszépítették. Felújították a kültéri bútorzatot, a szalonnasütő helyeket, illetve az épület homlokzata új borítást kapott.

Mindez örvendetes, de az utóbbi időben a Remeteréti pihenőhely és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra elhasználódása is felgyorsult, ezáltal felújításra szorul. Nehézkessé vált a parkolás is, hiszen a kirándulóhely népszerűségéből fakadóan a gépjárművek sokszor már az út mindkét oldalán várakoznak.

Az önkormányzat döntése értelmében ez a terület is az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal  című projekt része lett, mivel nagyon fontos számunkra, hogy a lakosság és a turisták egyaránt elégedettek legyenek a létrejövő fejlesztéssel.

Elsődleges cél a Remeterét és a Sós-hegyi kilátó közösségi célú használatának erősítése, a Sós-hegyi kilátó felújítása után a környék zöldterületeinek rendbetétele, funkcionális fejlesztése. Ennek során bővülne a parkolóhelyek száma, megtörténne a kirándulóhely fejlesztése (pl. pagoda, játszótér), valamint a helyszín turisztikai célú népszerűsítése.

A lehetséges tematikus irányokat és funkciókat tehát a szakmai szereplők már meghatározták és a tervezési folyamat elindult, most – a végleges döntés előtt – minden pécsi és Pécset szerető ember véleményezheti a fejlesztési lehetőségeket.

Mivel azt szeretnénk, ha olyan elképzelések valósulnának meg (a lehetőségekhez mérten), amelyek a többség támogatását elnyerik, ezért arra kérjük, hogy a témához kapcsolódó tematikus kérdőív kitöltésével Ön is járuljon hozzá munkánk sikeréhez!