akcióterületek

Mecseki Kisvasút fejlesztése

Hatvan év alatt nemzedékek nőttek fel úgy, hogy az Állatkert és Vidámpark közötti néhány száz méteres távolságot a Mecseki Kisvasúttal tették meg. Nem véletlen, hiszen a lassan zötyögő nyitott személykocsin közlekedni igazi időutazást jelent. Eközben az erődben, a természet pompájában gyönyörködhetünk.

A pécsi városvezetés szándéka, hogy a kisvasút szolgáltatását úgy fejlessze, hogy az az itt élők és az ide érkező turisták számára is a legjobban megfeleljen.  A jövőben a nosztalgikus élmény társulhat az új fejlesztési irányokhoz: a jelenlegi kisvasút vonalát akár kelet-nyugati irányba is ki lehetne bővíteni. Erre a „Mecseki élménylánc” összekötése érdekében volna szükség. Ezáltal a Vidámparkból indulva először az Állatkert után a Mandulásig utazhatnánk, ahol tematikus mesepark fogadhatná a leszálló kirándulókat, családokat. Lehetőség lenne akár a másik irányba történő bővítésre is, a kisvasút nyomvonala akár a Kisrétig is elérhetne – természetesen technikai korszerűsítéssel, attól függően, hogy a végleges nyomvonal merre terjeszkedne.  Szakmailag kell megvizsgálni a lehetőségeket, hogy a kisvasút meghagyja-e az eredeti tulajdonságait és vasúton közlekedik majd, vagy az országban több helyen magas látogatószám mellett üzemelő erdei kisvasutak mintájára az utasokat elektromos meghajtású (környezetbarát) vonat szállítja majd el a régi vidámpark területétől az új megállókig.

Vannak tehát szakmai tervek, de a városvezetés számára most a legfontosabb a lakosság véleménye. A végső döntés előtt a szakemberek figyelembe veszik és mérlegelik a válaszadók ötleteinek megvalósíthatóságát.

Kérdőívünkben pontos lehetőségeket vázolunk Önöknek. Véleményezze a terveket, hogy a végleges fejlesztési irány az lehessen, amelyet a többség támogat.