akcióterületek

Mecseki kerékpárutak fejlesztése

Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal projekt célja nemcsak az, hogy minőségi és színvonalas kikapcsolódást nyújtó programokhoz a kor követelményeihez illő helyszíneket biztosítson, hanem hogy a sportolók is szívesen válasszák az erdőt. Mindez természetesen csak úgy képzelhető el, hogy a környezet semmilyen módon ne károsuljon és az ökoszisztéma sértetlen maradjon. Mára a természetjárás mellett az erdei kerékpársport is egyre vonzóbb és népszerűbb időtöltés lett.

Ahhoz, hogy a lakosság és a turisták számára is megfelelő megoldás, újítás szülessen, a pécsi önkormányzat azt szeretné, ha mindenki véleményezhetné a lehetséges fejlesztési irányokat.

A cél, hogy a Budai vám és a Remeterét között olyan tematikus kerékpárút jöhessen létre, amely ökoturisztikai igények kiszolgálására is alkalmas. A bringások így először Pécs egykori bányaterületein, majd a Közép-Mecsek és a Nyugat-Mecsek erdőin haladnának keresztül. Így, ebben az igazán egyedi környezetben futó útvonalon (Budai vám – Pécsbánya –Árpád tető – Melegmányi út – Lapisi út – Remeterét) a város kevéssé ismert részeinek (újra)felfedezésén túl természetközeli kikapcsolódásra, rekreációra nyílna számukra lehetőség.

Bár a tervezési folyamat elindult, most még minden pécsi és Pécset szerető, a város és a térség jövőjéért tenni akaró embernek módja van saját véleményével befolyásolni a végleges döntést. A szakértők minden területen – így a mecseki kerékpárutak esetében is – meghatározták a lehetséges tematikus irányokat és funkciókat, de azt szeretnénk, ha olyan fejlesztések valósulnának meg (a lehetőségekhez mérten), amelyek a többség támogatását elnyerik.

A Mecsek mindenkié! Bízunk benne, hogy a témához kapcsolódó tematikus kérdőív kitöltésével Ön is hozzájárul munkánk sikeréhez.