akcióterületek

Mandulás fejlesztése

A Mandulás Pécs egyik legkedveltebb szabadidős és rekreációs helyszíne a mai napig. Népszerűségét az Állatkert közelsége, valamint a fajátékokkal felszerelt játszótér, továbbá a 2021-ben felújított tornapálya adja.

Az 1967-től az 1990-es évek végéig aranykorát élő Mandulás Kemping viszont ma már csak az idősebbek emlékeiben él, és régi fényképek segítségével idézhető fel. Az erdő ölelésében fekvő – jelenleg magántulajdonban lévő – terület, ahol egykor kisházakban és sátrakban egyszerre akár hatszázan is megszállhattak, ma kihasználatlan. A helyszínen a zöldfelületek ápolása és védelme mellett a közösségi célú használat erősítése lehet a legfontosabb cél.

A pécsi önkormányzat azt szeretné, hogy a lakóknak és a turistáknak legjobban megfelelő megoldás szülessen a teljes terület – Mandulás Park és Kemping – újrahasznosítására.  Ezek között elképzelhető a kemping újranyitása, a gyerektáborok szervezése, túraközpont és erdei iskola, vagy akár vendéglátói szolgáltatások kialakítása is. A volt kemping területe kiválóan alkalmas lenne sportfunkciók megjelenítésére, például lehetne az erdei kerékpáros turizmus egyik kiinduló- vagy szervizpontja.

A Mandulás szintén szolgálhatna továbbá a mecseki libegő egyik állomásaként. A kempinggel szembeni Mandulás játszótér olyan tematikus meseparkként működhetne, ahová a kirándulók a mecseki kisvasúttal érkezhetnének meg (a jelenlegi nyomvonalat meghosszabbítva).

A tervezési folyamat elindult. Szakmai szereplők a lehetséges tematikus irányokat és funkciókat meghatározták, viszont a végleges döntésből nem szeretnénk, ha a pécsiek és Pécset szerető emberek kimaradnának.

Ezért most különösen fontosnak tartjuk, hogy Ön is elmondja véleményét az általunk vázolt szakmai javaslatokhoz kapcsolódóan, hiszen a Mecsek mindenkié, és szeretnénk, ha olyan fejlesztések tudnának megvalósulni az adott forrásokhoz és szakmai lehetőségekhez mérten, amelyet a többség támogat.

Segítse munkánkat a témához kapcsolódó kérdőív kitöltésével. A szakmai véglegesítés a válaszadók véleményének összesítése alapján történik meg majd.